Плавильно-ливарний цех забезпечує виробництво мелючих тіл різних діаметрів для помелу сировини та матеріалів на підприємствах цементного та гірничорудного виробництв, а також виробництво фасонного лиття та синтетичного чавуну.

Площа цеху понад 7400м2. Виробництво тіл, що мелють, здійснюється методом заливання рідкого металу в кокіль і методом заливання в піщано-глинисту форму на безопочній формувальній лінії DISAMATIC СЗ, Данія.

Технологія виробництва тіл, що мелють, методом заливання в кокіль.

Метод отримання тіл, що мелють, заливкою рідкого металу в кокіль (Кокіль (від фр. Coquille – раковина, шкаралупа) – металева форма з природним або примусовим охолодженням, що заповнюється розплавленим металом під дією гравітаційних сил) є одним з найбільш сучасних, економічних, якісних і незалежних методів. виробництва.

Плавка чавуну та доведення до заданого хімічного складу (для отримання надалі заданих механічних властивостей) проводиться у високопродуктивних печах ІЛТ – 6,0, ІЛТ – 2,5. Заливка в кокіль проводиться барабанними ковшами на безперервних напівавтоматичних машинах МЛ та КШЛ.

Фінішне очищення і механічна обробка поверхні тіл, що мелють, проводиться в сухому галтувальному барабані, що обертається.

Технологія виробництва тіл, що мелють методом заливання в піщано-глинисту форму на АФЛ DISAMATIC C3-В-250

Виготовлення «сирих» піщано-глинистих форм (ПГС) є найпоширенішим процесом виготовлення разових піщаних форм у світі. Процес виготовлення таких форм характеризується насамперед високими обсягами виробництва, низькими виробничими витратами, а також легкістю в управлінні процесом.

АФЛ DISAMATIC є сучасним, прогресивним обладнанням для вертикального безопочного формування, що відрізняється високими показниками продуктивності та значною якістю виливків на виході. Технічні характеристики автоматичної лінії формування Disamatic C3-B-250:

  • форми з піщано-глиняної суміші (ПГС);
  • розмір форми 650×535×150…350 мм;
  • вага виливків - від 35 г до 60 кг.
  • потужністю виробництва до 250 форм на годину;

Оскільки зниження цін і надалі залишатиметься важливою тенденцією у ливарній промисловості, процес виготовлення сирих піщаних форм і надалі залишиться основним у галузі ливарного виробництва.

Сумішопідготовче відділення складається із змішувачів Eirich (Німеччина), магнітних сепараторів для видалення металевих включень з відпрацьованої суміші, стрічкових конвеєрів, системи пневмотранспорту для дбайливого транспортування піску, бентоніту та пилоподібного вугілля.

Формувальне відділення представлене формувальною машиною DISAMATIC та конвеєром АМС (Данія) для сирих піщано-глинистих сумішей. Призначається для виробництва точних виливків. Продуктивність – 250 форм за годину. Вирізняється високою точністю складання форм.

Система для вибивання ливарних форм та охолодження виливків Rotocooler. Із застосуванням охолоджувального барабана вдалося скоротити обсяги виконуваних робіт у 4 рази порівняно з традиційними методами вибивання та охолодження.